Jeanette

Gamla anor
Denna affär som jag och Julia besökte har gamla anor.  Jag va där senast när jag va typ 17 år och ja det såg lika dant ut då som nu. Har nog sett lika dant ut sen de flyttade till lokalen 1889.
Har snott historiken från nätet. Ja vad gjorde vi där då? Jo jag köpte päron, rabarber och citron essence.
 
 
 
 
 
Historik
Essencefabriken grundades år 1887 av Adolf Fredrik Lilieblad, som var pionjär i Sverige vad gällde framställning av essencer; koncentrat av frukter bär och örter.
På den tiden såldes essencerna främst till industrin och bagerier. Än idag tillverkar vi de flesta essencerna enligt ursprungsrecepten.
I augusti år 1889 öppnades butiken på Wallingatan. Samtidigt utökades sortimentet till att även gälla kryddor, vilket föll sig naturligt, då örter och kryddor användes i tillverkningen av essencerna.
Då i slutet av 1800-talet, var tillgången på kryddor i Sverige mycket begränsad, varför det snart spred sig bland Stockholms husmödrar, att man kunde köpa kryddor av hög kvalitet för en billig penning hos "Kryddboden", som blev Essencefabrikens namn i folkmun. På den tiden låg kullersten på Wallingatan och hästdroskorna stannade utanför!
Mycket har förändrats i Stockholm sedan dess, men miljön och inredningen i "Kryddboden" har bevarats till fullo.
Sortimentet av kryddor har utvecklats hela tiden . Vi har nu ca 300 olika kryddor, varav ett 60-tal blandningar.
Essencefabriken är Sveriges äldsta företag i branschen och har förblivit ett familjeföretag som idag drivs av fjärde generationen.
Iza

Åh vad mysigt! Så annorlunda!

Iza

Åh vad mysigt! Så annorlunda!

Svar: Ja ett mysigt ställe.
Jeanette

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress